Първият в България Национален информационен ден за осиновяването организира днес Българската Асоциация „Осиновени и Осиновители“ – БАОО и Националната мрежа за децата.

Идеята е обществото, което все още се притеснява да приеме осиновяването, да разбере повече за него. Оказва се, че част от кандидат-осиновителите не са наясно с проблемите, които ги очакват след това. Всеки проблем, който имат с детето, те обясняват с факта, че то е носител на чужда кръв.

Категорични сме, че трябва да се каже на детето, че е осиновено. Защото това е тайна, която не може да бъде запазена, а обикновено някой я издава в най-неподходящия момент и тогава се случва разрив между тях. Много е важно и как ще се каже на детето, то трябва да се усети като избрано и специално.

Родителите трябва да са информирани и за това, че един ден то ще се сети, че е било изоставено. И трябва да му помогнат да преживеят този труден момент.

737 деца са били осиновени през миналата година в страната, а кандидатите да станат осиновители са били 1470. В регистъра за осиновяване до юли 2014 г. има вписани 3248 деца.