Народното събрание прие 1 г. платен отпуск при осиновяване на дете до 5 г. възраст

Народното събрание прие 1 г. платен отпуск при осиновяване на дете до 5 г. възраст

Коментарите са изключени за Народното събрание прие 1 г. платен отпуск при осиновяване на дете до 5 г. възраст

В резултат на действията на Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ и родители, осиновили деца, Комисията за защита от дискриминация защити правото на едногодишен платен отпуск при осиновяване на дете до 5 г. възраст. Министерство на труда и социалната политика внесе в Народното събрание съответните промени в Кодекса на труда, които вече са приети, но все още остава нерешен въпроса за отпуск при осиновяване на деца над 5 г.:

„Работничка или служителка, която осинови дете до 5-годишна възраст, има право на отпуск за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Кодекса на труда.

Депутатите спориха по отхвърленото в крайна сметка предложение на левицата осиновителите на дете над 5-годишна възраст също да могат да ползват отпуск в периода до изтичане на една година от осиновяването в размер на 90 дни. Мотивът е детето да има време за адаптация.

Хасан Адемов, председател на социалната комисия, посочи, че общият брой за миналата година на осиновените деца е 578, по възрастови групи – от 0 до 3 години – 473, от 3 до 5 години – 55, между 5 и 10 години са 45 деца, а над 10 години над 5 деца. Мотивацията за осиновяване е осъзната, планирана и далеч не е свързана с ползването на отпуск, обясни той. По думите му, ако бъде приет отпуск от 90 дни, биологичните родители няма да могат да ползват допълнителните дни за разлика от семействата, осиновили дете от приемни семейства. Така една група осигурени ще се противопостави на други осигурени, коментира Адемов.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова разясни, че възрастовата граница е неслучайно избрана, защото до 5 години детето задължително трябва да ходи на детска градина, това е крехка възраст и родителите или осиновителите трябва да са близо до него. В същото време се изравняват правата на родители и на осиновители по отношение на платения отпуск за отглеждане на дете.

Парламентът гласува също със съгласието на майката, след навършване на 6-месечна възраст на детето, бащата да може да ползва вместо нея отпуск. Когато той е неизвестен, отпускът може да се ползва от един от родителите на майката. Когато бащата е починал, отпускът може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата. Промените влизат в сила от 1 юли 2018 г.“

Промените влизат в сила на 01.07.2018 г.

Източник Народно събрание

Back to Top