Национални информационни седмици за осиновяването 2019 г.

Национални информационни седмици за осиновяването 2019 г.

Коментарите са изключени за Национални информационни седмици за осиновяването 2019 г.

Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО) за шеста поред година организира инициативата Национални информационни седмици за осиновяването, която ще се проведе в периода 24.09.2019 – 12.10.2019 г.

Тази година фокусът на информационната кампания е насочен към предизвикателствата и трудностите при отглеждането на осиновените деца, подготовката на родителите им за тази важна житейска роля и подкрепата на социалния сектор към осиновителните семейства. Като всичко това се случва в най-добрия интерес на децата и защита на техните права.

Календар на събитията:

Дискусионен форум „Гласът на осиновеното дете“:

24.09.2019 г., 13.00 ч., зала на Българска телеграфна агенция, бул. „Цариградско шосе“ № 49, гр. София. Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ и Национален алианс за социална отговорност обединяват усилия, за да представят натрупания опит – резултати и предизвикателства – за да бъде по-добре чут гласът на осиновеното дете и да бъде процеса по осиновяване ориентиран в по-висока степен към правата и интересите на децата.

Благоевград:

04.10.2019, 17.30 ч., Регионална библиотека „Димитър Талев“, гр. Благоевград, пл. Георги Измирлиев № 2: Представяне на книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“ (автори: К. Първис, Д. Крос) от Величка Дошева – психолог и член на БАОО, както и на други актуална литература по темата осиновяване. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“. Дискусия по актуални за осиновяването теми. Екипът на БАОО ще е представен от Величка Дошева (психолог), Невена Иванова (арт-терапевт), Деница Владимирова и Тодорка Георгиева.

Карнобат:

Център за обществена подкрепа, гр. Карнобат, ул.”Алекси Нейчев” №14:

 • 24.09.2019 г. от 16.30 до 18.30 ч.: Среща с хора, които желаят да станат осиновители, но се нуждаят от подробна информация по всички аспекти на осиновяването на дете в България.
 • 25.09.2019 г. от 16.30 до 18.30 ч.: Група за взаимопомощ на осиновители, в рамките на която ще се споделят и дискутират важни теми за родителите като:
 • Адаптация на детето в семейството;
 • Въпросът за привързаността;
 • Въпросът за правото на детето да узнае своя произход и факта, че е осиновено;
 • Може ли и трябва ли да има прекратяване на осиновяването и какви случаи да се допуска това?

Ловеч:

28.09.2019 г., 13.00 ч., Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, гр. Ловеч, ул. Търговска № 47: Представяне дейността на БАОО и дискусия по актуални за осиновяването теми. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“. Екипът на БАОО ще бъде представен от Деница Владимирова и Тодорка Георгиева.

Монтана:

27.09.2019 г., 17.30 ч., Регионална библиотека „Гео Милев“, гр. Монтана, пл. Жеравица № 1: Представяне на книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“ (автори: К. Първис, Д. Крос) от Величка Дошева – психолог и член на БАОО, както и на други актуална литература по темата осиновяване. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“. Дискусия по актуални за осиновяването теми. Екипът на БАОО ще е представен от Величка Дошева (психолог), Невена Иванова (арт-терапевт), Деница Владимирова и Тодорка Георгиева.

Панагюрище:

 • В периода от 24.09.19 г. до 12.10.2019 г. екипът от ЦОП „Зора“, Д. Поибренска, К. Маринска и Д. Методиева – Добрева, водещи на сформираната през 2012 г. група за взаимопомощ на „Кандидат-осиновители, осиновители и осиновени хора” и обучители на кандидатите за осиновители, ще бъдат на разположение на гражданите, проявили интерес към процеса на осиновяване, за да дадат отговори на поставените от тях въпроси.
 • На 03.10.2019 г., от 17.30 ч. в ЦОП „Зора“, ще се състои среща на групата за взаимопомощ на „Кандидат-осиновители и осиновители и осиновени хора“. В срещата ще вземат участие Величка Дошева (психолог и член на БАОО) и Гергана Богданова (социален работник, основател на БАОО), с които ще се дискутира темата „Предизвикателства пред родителите – осиновители“.

Плевен:

11.10.2019 г., 17.30 ч., Регионална библиотека „Христо Смирненски“, зала Гена Димитрова, гр. Плевен, ул. Димитър Константинов № 2: Представяне на книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“ (автори: К. Първис, Д. Крос) от Величка Дошева – психолог и член на БАОО, както и на други актуална литература по темата осиновяване. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“. Дискусия по актуални за осиновяването теми. Екипът на БАОО ще е представен от Величка Дошева (психолог), Невена Иванова (арт-терапевт), Деница Владимирова и Тодорка Георгиева.

Русе:

 • На 29.09.2019 г. в рамките на традиционната среща на групата за взаимопомощ, която функционира в КСУДС ще се дискутира темата „Осиновеното дете и детската градина“, като на срещата ще бъдат поканени детски учители, които работят с осиновени деца. Място на срещата – гр. Русе, бул. „Липник“ 14 Комплекс за социални услуги за деца и семейства, от 10.00 ч до 12.00 ч.
 • 30.09.2019 г. – 04.10.2019 г. – седмица на отворените врати в КСУДС – Русе, като всеки ден на разположение ще бъдат специалисти – социални работиници  и психолог, които работят в областта на осиновяването.

Смолян:

05.10.2019, 13.00 ч., Регионална библиотека „Николай Вранчев“, гр. Смолян, ул. „Дичо Петров“ № 7: Представяне на книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“ (автори: К. Първис, Д. Крос) от Величка Дошева – психолог и член на БАОО, както и на други актуална литература по темата осиновяване. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“. Дискусия по актуални за осиновяването теми. Екипът на БАОО ще е представен от Величка Дошева (психолог), Невена Иванова (арт-терапевт), Деница Владимирова и Тодорка Георгиева.

София:

Събития, организирани от Фондация „За Нашите Деца“ 

 1. На телефон 02/822 35 10, семейства могат да заявят безплатни консултации със специалист, които ще се реализират на територията на Центъра за обществена подкрепа „Света София“ на адрес: София, ул. Гюешево № 21.
 2. На 27 септември (петък) провеждане на целодневен семинар в обучителен формат във връзка с националното осиновяване  в България за социални работници и специалисти от ДСП-ОЗД на територията на  София – област и София – град. Адрес на провеждане: София, ул. Гюешево № 21.
 3. На 1 октомври (вторник) провеждане на уъркшоп със свободен достъп от 18.00 до 20.00 часа. Тема „Осиновяването – стъпка по стъпка“. Записването е на телефон 02/822 35 10. Събитието ще се проведе при минимум 8 записали се участника. Адрес на провеждане: София, ул. Гюешево № 21.
 4. На 4 октомври (петък) Целодневен  семинар   в  обучителен  формат  във връзка  с темата осиновеното  дете  и неговото  интегриране в средата на връстниците  за  специалисти   работещи  в детски  градини  и  училища,  на територията на  София-област и  София – град. Адрес на провеждане: София, ул. Гюешево № 21.
 5. На 7 октомври (понеделник) провеждане на уъркшоп със свободен достъп от 18.00 до 20.00 часа. Тема „Осиновените деца и животът им преди семейството“. Записването е на телефон 02/822 35 10. Събитието ще се проведе при минимум 8 записали се участника. Адрес на провеждане: София, ул. Гюешево № 21.
 6. На 9 октомври (сряда) провеждане на уъркшоп със свободен достъп от 18.00 до 20.00 часа. Тема „Как да говорим с децата за осиновяването“. Записването е на телефон 02/822 35 10. Събитието ще се проведе при минимум 8 записали се участника. Адрес на провеждане: София, ул. Гюешево № 21.

* При настъпили промени програмата ще бъде актуализирана своевременно.

Back to Top