Инициатива на БАОО задвижва промени в законодателството

Инициатива на БАОО задвижва промени в законодателството

Коментарите са изключени за Инициатива на БАОО задвижва промени в законодателството

В резултат на становището на Комисия за защита от дискриминация, че „всички осиновители на деца под 2-годишна възраст са поставени в по-неблагоприятно положение“, Министерството на труда и социалната политика (МТСП) планира да изготви промени в два закона. Целта е така да спре дискриминацията по отношение на отпуската и обезщетенията сред осиновителите. Очаква се до края на тази година министерството да предложи промени, така че да се изравнят правата на всички осиновители на деца до 5 г.

Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ очаква при изготвяне на текстовете да бъдат взети под внимание специално разработените от нас предложения за законодателни промени. Както знаете, нееднократно сме апелирали, за регламентиране на целеви отпуск при осиновяване, който да е обвързан не с възрастта на детето, а с неговите специфични нужди в периода на адаптация.

 

В статия от изминалата седмица в. Дневник представя развитието по подадената жалба до КЗД и поетите в резултат на това ангажименти от МТСП:

„Необходими са промени в два закона, за да се премахне дискриминацията по отношение на отпуската и обезщетенията сред осиновителите. Министерството на труда и социалната политика планира да ги изготви и предложи до края на тази година, така че да се изравнят гражданските права за тези семейства, съобщава ведомството пред в. „Сега“.

Социалният министър беше задължен да предложи мерки срещу проблема с ощетяващата отпуска по майчинство за осиновители на деца до 2 години след решение на Комисията за защита от дискриминация миналата седмица. И въпреки че министерството обжалва решението с формалния мотив, че социалният министър не може да приема законодателни промени, от там обещават да изготвят и предложат корекции в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, така че да няма неравнопоставеност както между осиновителите на деца на различна възраст, така и между тях и биологичните родители.

Сега при осиновяване на дете под една година жените имат право на високоплатеното майчинство само за времето, докато детето навърши една година. Т.е. може да има право само на два или дори един месец обезщетение, ако бебето е на 10 или 11 месеца. А ако детето е на година и един месец например, жената има право на 11 месеца нископлатено майчинство, през което ще получава по 340 лв. месечно, а не обезщетението от 90% от заплатата си.

Това правило важи единствено за осиновителите на деца до 2 години, защото ако детето е между 2 и 5 г., на майката се полага една пълна година от високоплатеното майчинство. Обаче не се полага втората нископлатена година, както при другия вид майчинство. Освен това правото се прекъсва веднага щом детето навърши пет години, така че ако например е на 4 години и половина, майката има право на отпуска и обезщетение от НОИ само за остатъка от половин година.

От отговора на МТСП се разбира, че експертите търсят начин как правата на всички осиновители на деца до 5 г. да бъдат приравнени. От асоциацията на осиновените и осиновителите предлагат да има целеви отпуск за осиновяване – майката осиновителка да има право на отпуск за отглеждане на дете при осиновяване 2 години, считано от датата на влизане на решението в сила, като през първата се изплаща обезщетение 90% от осигурителния доход, а за втората – полагащото се обезщетение за отглеждане на дете до 2 години.“

Back to Top