Съмишленици и приятели на осиновяването се събраха в Шумен, Добрич и Варна

Съмишленици и приятели на осиновяването се събраха в Шумен, Добрич и Варна

Коментарите са изключени за Съмишленици и приятели на осиновяването се събраха в Шумен, Добрич и Варна

На 28.09 и 29.09.2018 г. Шумен, Добрич и Варна подкрепиха Националните информационни седмици за осиновяването. На срещата в Шумен дойдоха осиновени хора, родители, осиновили деца и кандидат-осиновители. Получихме подкрепа от колегите от КСУДС-Шумен (съорганизатори на събитието), социални работници от региона, както и представители на домакините на събитието Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“. В залата бяха разказани лични истории от осиновени хора, в подкрепа на необходимостта от работеща процедура за търсене на биологичния произход. Както един от тях сподели: „С намирането на биологичното семейство подреждаме пъзела си. Биологичните родители ни дават живот, а осиновителите дават живота си за нас.“

Величка Дошева (психолог и член на БАОО) представи книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“, след което имаше дискусия относно правото на детето да знае, че е осиновено и кога е подходящо да се случи това. Обсъдихме и ролята на училището и как то трябва да участва в по-лесното адаптиране на осиновените деца.

Регионалната библиотека „Дора Габе“ бе домакин на събитието в Добрич, което бе уважено от представители на Областната администрация, Община Добрич, колегите от Центъра за обществена подкрепа и осиновени хора, родители, осиновили деца, хора, подкрепящи каузата на осиновяването. Основни акценти на събитието бяха филмът „Триъгълник от любов“ и книгата на Дора Прангаджийска „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, които за пореден път докоснаха емоционалността на присъстващите.

На 29.09.2018 г. книжарница Сиела във Варна прие екипа на БАОО. На събитието присъстваха основно хора, които не са свързани с осиновяването, но са привлечени от емоционалността на темата. Това е особено ценно за нас, защото можем да се докоснем до гледната точка на четвъртата страна в осиновяването – обществото, което е също толкова важно за приемането на осиновените хора и зачитането на техните права. Дора Прангаджийска представи книгата си „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“ и филма „Триъгълник от любов“.

Сърдечно благодарим на домакините и гостите на събитията през изминалата седмица! Очакваме ви на 01.10.2018 г. в Ямбол, 02.10.2018 г. в Хасково, 03.10.2018 г. в Чирпан и Раковски, 04.10.2018 г. в Пловдив и 05.10.2018 г. във Велико Търново. Повече информация за програмата можете да намерите тук.

Back to Top