Стартира Националната информационна кампания за осиновяването 2017

Стартира Националната информационна кампания за осиновяването 2017

Коментарите са изключени за Стартира Националната информационна кампания за осиновяването 2017

На 26.09.2017 г., екип на Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ проведе работна среща със специалисти от институцията на Омбудсмана. Обсъдихме належащите законодателни промени, за да бъдат защитени правата на деца и родители в посока регламентирането на целеви отпуск за осиновяване, независещ от възрастта на детето. Повдигнахме въпросите, касаещи правотото на осиновените хора да получат достъп до информация за техния произход, както и готвените от предишното правителство изменения в Семейния кодекс, които не успяха да бъдат разгледани от тогавашното Народно събрание. В резултат на срещата ще се създаде работна група към Омбудсмана в партньорство с БАОО и с участие на експерти, работещи по темата, която да изработи конкретни предложения за законодателни промени.

Същия ден ЦОП Бъдеще (гр. София) и Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ организираха ползотворна и много емоционална среща на родители, осиновили деца, кандидат-осиновители и специалисти. Под мотото на кампанията „Не си сам! Осиновителите сме навсякъде“, Величка Дошева, психолог в БАОО, представи предизвикателствата, които застават пред семейството с появата на малкото човече и възможните начини за справяне в кризисни ситуации, къде да потърсим помощ и подкрепа.  Говорихме за групите за взаимопомощ като изключително ценна опора в родителстването и споделянето на опит.

Дора Прангаджийска, психотерапевт и член на БАОО, сподели с гостите на събитието емоционални моменти от книгата „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, както и богатия си опит от работата с осиновени хора, родители, осиновили деца и биологични майки. Това провокира бъдещи и настоящи родители да споделят страховете си и потърсят съвет и възможни решения.

„Книгата е подходяща както за осиновители, осиновени и изобщо хора,  свързани с осиновяването, така и за психолози и психотерапевти. Подходяща е и за родители въобще, защото в нея разглеждам подробно всяка фаза от развитието на детето и възможните грешки, които се превръщат в травми.“

БАОО продължава Информационната кампания със срещи и събития на екипа в Пловдив (27.09), Стара Загора (28.09), Кърджали (29.09), Бургас (01-02.10), Разград (02-03.10) и Шумен (03.10) в партньорство с местните центрове за обществена подкрепа и комплекси за социални услуги. Нашата инициатива е подкрепена и от колегите в Карнобат, Панагюрище, Перник, Русе, Ямбол, а в Пазарджик ще бъдат организирани събития, свързани с осиновяването през ноември.

        

Back to Top