Първи национален фестивал „Да отгледаме децата с любов”

Първи национален фестивал „Да отгледаме децата с любов”

Коментарите са изключени за Първи национален фестивал „Да отгледаме децата с любов”

Българската асоциация „Осиновени и осиновители”, съвместно с община Сливен, организира и проведе в гр. Сливен от 15.12до 18.12.2004 г., Фестивал „Да отгледаме децата с любов”.

Участници: над 150 деца от домовете за отглеждане и възпитание на деца от цялата страна членове и съмишленици наБългарската асоциация „Осиновени и осиновители”, държавни и неправителствени организации, работещи с деца и семейства.

ДЕЦАТА:

– разгледаха забележителностите на града
– почерпиха се и се запознаха в клуб „Енержи”
– поднесаха Коледни подаръци на своя домакин г-н Йордан Лечков

– открият Фестивала и изложбата на детска рисунка, заедно с децата от детска школа “Мишо Тодоров”- гр.Сливен
– изработиха сами играчки за елхата, с които украсят елхата пред община Сливен и заедно с кмета на гр. Сливен – Йордан Лечков запалиха коледните светлини на града
– гостуваха на кръглата маса на Младежки дом – гр. Сливен „Да чуем децата” с тема „Децата на България са грижа на цялото общество”.
– Забавляваха се на детска дискотека в клуб „Енержи”

До откриването на Фестивала с подкрепата на Инспектората по образование на МОН, в детските градини и училища на гр.Сливен бе обявен конкурс за детска рисунка на тема „Един ден на моето семейство”.
Конкурсът приключи на 15.12.2004г, с изложба и награждаване на 15 от рисунките.
Съюзът на филателистите в България се ангажира да издаде като пощенски марки, наградените рисунки.

Логото за плаката и поканите на фестивала е изработено от Александър Борисов Георгиев – 18 годишен, ученик в художествената гимназия “ Д. Добрович” – гр.Сливен.

pokana

За децата бяха осигурени много подаръци и лакомства от:

 • Община Сливен
 • Клуб „Енержи” гр.Сливен
 • „Мелинвест Холдинг” – АД гр.Сливен
 • Office 1 Superstore гр.Сливен
 • Минерална вода „Девин” – АД
 • ЕТ „Пони”
 • G&I consulting;
 • Държавна агенция за закрила на детето;

Нощувките на децата, участници във фестивала бяха поети от:

 • „Сателит – Джи Ем Пи България” ООД;
 • „БЕ –2” ООД ;
 • „Ехнатон Ко” ООД;
 • “ГИ консултинг”;

В рамките на фестивала бяха проведени и две кръгли маси:

 • „ ДА РАБОТИМ ЗАЕДНО” организирана от община Сливен с водещ на кръглата маса – зам. кмет на гр. Сливен г-ца Офелия Кънева. Представители на неправителствени организации, работещи с деца и семейства на регионално и национално ниво представиха работата на своята организация /дейност и проекти/ на територията на гр. Сливен. Като резултат от кръглата маса, започна изграждането на единен общински регистър за неправителствените организации, работещи с деца и семейства на територията на общината.
 • „ДА ОТГЛЕДАМЕ ДЕЦАТА С ЛЮБОВ”, с членовете и съмишлениците на Българската асоциация „Осиновени и осиновители” /БАОО/, Държавната агенция за закрила на детето, Окръжен съд гр.Сливен, Младежки дом – гр. Сливен и други гости.
  Кръглата маса беше открита със симулация на съдебен процес, образуван срещу лице, разгласило “тайната на осиновяване” с намерение да причини вредни последици на осиновения. Симулацията беше представена от Младежки парламент и клуб „Дебати” гр.Сливен.
  Участниците в кръглата маса се запознаха с целите на БАОО и резултатите от анкетно проучване, относно начините за разкриване на „тайната на осиновяване” в България.
  Г-жа Весела Банова, заместник председател на Държавната агенция за закрила на детето, представи своите виждания относно трудности при вземането на решение за осиновяване и „тайна на осиновяване”

banovaГ-жа Кети Христова, директор на Дом за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ гр.Сливен, запозна участниците с практика в работата с кандидат – осиновители и осиновители в дома.
Бяха представени и обсъдени добри практики за разкриване на „тайната на осиновяване” на родители-осиновители от гр. Сливен и страната.

Back to Top