Национални информационни седмици за осиновяването 2017 г.

Национални информационни седмици за осиновяването 2017 г.

Коментарите са изключени за Национални информационни седмици за осиновяването 2017 г.

За четвърта поредна година ние от Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ инициираме Национална информационна кампания за осиновяването в седмиците от 25.09 до 09.10.2017 г. Този път се фокусираме върху родителството, като основополагащ фактор за развитието на всяко дете. Мотото ни е „Не си сам! Осиновителите сме навсякъде!“ и има два аспекта. В чисто житейски план често кандидат-осиновителите и родителите, осиновили деца, се чувстват нечути и неразбрани от околните и имат нужда от подкрепата на хора, които вървят по същия път. В обществен план и осиновени, и осиновители имат права и задължения, чието спазване и отстояване „по единично“ е до голяма степен загубена кауза – само обединени и подкрепени от съмишленици бихме могли да постигнем реален позитивен отзвук в обществото ни.

Мисията ни е да извадим осиновяването от табутата и клишетата. Да разгърнем темата в дълбочина. Да изведем реалните позитиви и негативи, които са натрупани от миналото, да направим разбор на настоящето и да подчертаем възможности и опасности, които обществото ни може да постигне, подкрепяйки или неглижирайки темата. Информационната кампания ще даде възможност на родители да се срещнат със специалисти, на специалистите – да обменят опит и поговорят открито за проблемите и възможностите за подобряване на системата, на обществеността – да опознае лицата и каузата на осиновяването.

Ще се радваме да споделите с нас мисли и чувства по темата на някое от нашите събития. 


Екипът на БАОО ще бъде в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Бургас, Разград и Шумен.


Бургас:

01.10.2017 г. (неделя), 18.00 ч., Морско Казино, зала „Георги Баев“: представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО; среща – разговор със специалисти от БАОО. Вечерта ще продължи празник за родители и деца.

02.10.2017 г. (понеделник), 10.30 ч., ЦОП – гр. Бургас, ул. „Дрин“ № 9: презентация на Величка Дошева (психолог, член на БАОО) и среща-дискусия със специалисти от ЦОП и БАОО; представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО.

Карнобат:

27.09.2017 г. (сряда), 17.30 ч., ЦОП – гр. Карнобат, ул. „Алекси Нейчев“ № 14: Информационна среща за хора, желаещи да осиновят дете. На тази среща посетителите ще могат да задават въпроси към специалистите от ЦОП, свързани с процедурата по осиновяване, същността и видовете осиновяване, основни социални и психологически въпроси, засягащи осиновителите и осиновените. Целта е да се даде най-обща представа на хората за това какво е осиновяване, да се насочи вниманието на гражданите към някои основни проблеми, както и да се подкрепят хората, които смятат да осиновят дете, но все още изпитват колебания. Да се насочи вниманието не само към осигуряване на физическо място и битови условия за отглеждане на дете, а да се създаде психично пространство за него и за родителите, в което да се състои приемането, промяната и инициирането на един общ живот. Целта на инициативата е да се повиши чувствителността и информираността на обществото по темата. При заявен интерес могат да се насрочат и индивидуални консултации.

Кърджали:

29.09.2017 г. (петък), 11.00 ч., зала „Бизнес инкубатор“ – гр. Кърджали: представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО; прожекция на филма „Триъгълник от любов“, създаден по Проект „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, отличен с наградата Проект на годината 2016 от Фондация Лале; среща-дискусия със специалисти от БАОО.

Панагюрище:

03.10.2017 г. (вторник), 16.30 ч., площад „20-ти април, гр. Панагюрище: ЦОП „Зора“ съвместно с БМЧК ще разпространи сред общността информационни брошури за осиновяването. Такива брошури ще бъдат предоставени и на ДСП/ОЗД и в приемната на ОА –Панагюрище. Брошурите са изработени от екипа на ЦОП. Участниците в инициативата по разпространяването на информационните брошури ще бъдат облечени с фланелки с надпис: „Национална седмица на осиновяването“.

В периода от 26.09. 2017 г. до 09.10.2017 г. социалните работници  ЦОП „Зора“, Дидка Поибренска и Кънчо Гюнов, водещи на сформираната през 2012г. група за взаимопомощ на „Кандидат-осиновители, осиновители и осиновени хора” и обучители на кандидатите за осиновители, ще бъдат на разположение на гражданите, проявили интерес към процеса на осиновяване, за да дадат отговори на поставените от тях въпроси.

Перник:

03.10.2017 г. (вторник) от 15.00 до 17.00 ч. , SOS детски селища и екипа на ЦОП – гр. Перник, кв. „Калкас”, ул. „Захари Зограф” № 61, тел. 076/69-50-05, e-mail: domkalkas@abv.bg: среща-разговор с осиновителни семейства на по-големи деца по теми, свързани с трудности, предизвикателства, обмяна на опит и идеи, преодоляване на кризите и създаване на добри връзки между децата и родителите.

Пловдив:

27.09.2017 г. (сряда), 14.00 ч., КСУДС – гр. Пловдив, ул. „Неофит Бозвели“ № 38: презентация на Величка Дошева (психолог, член на БАОО) и среща-дискусия със специалисти от КСУДС и БАОО; представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО.

27.09.2017 г. (сряда), 18.00 ч., Читалище „Алеко Константинов“, бул. „6-ти септември“ № 160: представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“; консултации с психолога на БАОО Величка Дошева; съвместна инициатива с Хлебните къщи: месене на хляб под мотото „Да замесим семейство“.

Разград:

02.10.2017 г. (понеделник), 18.00 ч., Окръжна библиотека – гр. Разград: представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти Мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО; прожекция на филма „Триъгълник от любов“, създаден по проект „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, отличен с наградата Проект на годината 2016 от Фондация Лале; среща – дискусия.

03.10.2017 г. (вторник), 10.30 ч., ЦОП – Разград, бул. „България” № 4, тел.: (084) 66 02 83, e-mail: coprz@abv.bg: презентация на Величка Дошева (психолог, член на БАОО) и среща-дискусия със специалисти от ЦОП и БАОО; представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО.

Русе:

СНЦ „Еквилибриум”, КСУДС – гр. Русе, бул. „Липник“ № 14 се включва със следните инициативи в периода 24.09.17 г. до 28.09.17 г.:

24.09.17 г.: Празник „Приятели на осиновяването” от 10.00 до 13.00 ч. в Комплекса за социални услуги за деца и семейства – Русе. За осма година КСУДС събира заедно осиновители, осиновените им деца, кандидат-осиновители, приемни родители и приемни деца, приятели на осиновяването. В празника, посветен на децата, ще имат участие мажоретен състав, анимация с елементи на зумба, подвижни игри на деца и родители, детски състав на модерен балет към ОМД, състав на ФТТ „Н. Киров”, фокусник и др.

25.09.17 г.: Информационен ден с участие на медии, кандидат-осиновители, осиновители с акцент нуждата от подкрепа на осиновителите и осиновените им деца

26.09.17 г.: Консултативен ден с гости–специалисти (консултациите са безплатни) – детски психолог и психотерапевт, логопед, психолози и социални работници с опит в сферата на осиновяването

27.09.17 г.: Ден на отворените врати за осиновени деца и техните родители в Първия в България семеен интерактивен център „В света на ранното детство“ на СНЦ „Еквилибриум”: 09.00 ч. – 12.00 ч.  Адрес: гр. Русе, ул. Доростол 22 (Жилищна кооперация в сиво и червено – партер, вход от към детска градина „Слънце“).

28.09.17 г.: Закриване на информационната седмица със засаждане от осиновители на дърво – дъб (жълъдът е символ на продължаващия живот) в двора на КСУДС.

По време на Информационната седмица на осиновяването във фоайето на КСУДС ще са изложени рисунки на деца на тема „Моето семейство”.

София:

26.09.2017 г. (вторник), 11.00 ч.: съвместна работна среща с Омбудсмана на Република България, посветена на осиновяването.

26.09.2017 г. (вторник), 18.00 ч., ЦОП Бъдеще, кв. Горна баня ул. “Христо Стефчов” № 2: презентация на Величка Дошева (психолог, член на БАОО) и среща-дискусия със специалисти от ЦОП и БАОО; представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО.

06.10.2017 г. (петък), 9.30 ч., гр. София, ул. Триадица 2, МТСП, Зала 5: Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ в партньорство с Министерство на труда и социалната политика организира Професионален форум на тема: „Процесът Осиновяване – тенденции и възможности“.

09.10.2017 г. (понеделник), 18.30 ч., гр. София, Клуб Перото (НДК) – представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО.

Към инициативата на БАОО в гр. София се включват още 3 центъра:

  • ЦОП „Св. София“, към фондация „За Нашите Деца“, гр. София, кв. Сердика, ул. Гюешево № 21: в периода 28-29.09 и 05-06.10.2017 г. на разположение в центъра ще са специалисти, които да консултират настоящи или бъдещи осиновители. Според заявените очаквания и/или проблем, консултацията може да се извърши от социален работник, психолог, семеен консултант или специалист Ранна детска интервенция. За да се случи такава консултация, е необходимо желаещите да запишат предварително час за среща на 02/822 3510.
  • 29.09.2017 г. (петък), 10.30 ч., ИСДП, гр. София, ул. Пиротска № 175: Ден на отворените врати на – дискусия – представяне на възможностите за подкрепа, които родителите и децата могат да ползват в нашия център. От 17.00ч. ще се проведе Група за взаимопомощ.
  • 02.10.2017 г. (понеделник), SOS детски селища и екипът на ЦОП Шанс-гр. София: Ден на отворените врати, когато ще бъде предоставяна информация за процеса осиновяване, подкрепата, която се осигурява на осиновители и деца и всички, свързани с това подробности.

Стара Загора:

28.09.2017 г. (четвъртък), 10.30 ч., КСУДС – гр. Стара Загора, ул. „Христо Ботев“ № 205: презентация на Величка Дошева (психолог, член на БАОО) и среща-дискусия със специалисти от КСУДС и БАОО; представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО;

28.09.2017 г. (четвъртък), 18.00 ч., КСУДС – гр. Стара Загора, ул. „Христо Ботев“ № 205: представяне пред широката общественост на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО; прожекция на филма „Триъгълник от любов“, създаден по Проект „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, отличен с наградата Проект на годината 2016 от Фондация Лале.

Шумен:

03.10.2017 г. (вторник), 17.30 ч. гр. Шумен: пресконференция.

03.10.2017 г. (вторник), 18.00 ч., Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“, гр. Шумен: представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО; прожекция на филма „Триъгълник от любов“, създаден по Проект „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, отличен с наградата Проект на годината 2016 от Фондация Лале.

04.10.2017 г. (сряда), 10.00 ч., КСУДС – гр. Шумен, ул. „Димитър Благоев“ 10, тел. 054 850 777, e-mail: ksu_sh@abv.bg: презентация на Величка Дошева (психолог, член на БАОО) и среща-дискусия със специалисти от КСУДС и БАОО; представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, Неорайхиански аналитичен психотерапевт и член на БАОО.

Ямбол:

06.10.2017 г. (петък): Екипът на ЦОП – гр. Ямбол ще се включи с информационна шатра в града, където ще се включат и специалисти от Регионална дирекция за социално подпомагане.

07.10.2017 г. (събота): Екипът на ЦОП ще покани семейства, които са осиновили и такива които са в процес заедно с децата на среща „Да се видим на кафе“, на която те ще се видят, опознаят, ще разменят информация, а децата да поиграят заедно. Това ще се случи в кафене с приятна обстановка, в срещата ще се включат и специалисти от ЦОП.

* Програмата ще бъде актуализирана регулярно в случай на промени и нови събития.

Back to Top