Известни личности, които са били осиновени

Известни личности, които са били осиновени

Коментарите са изключени за Известни личности, които са били осиновени

Стив Джобс (1955-2011)

Всичко започва преди да се родя. Биологичната ми майка е била млада, неомъжена колежанка и решила да ме остави за осиновяване. Много силно чувствала, че трябва да бъда осиновен от завършили колеж хора, така че всичко е било предопределено като се родя да бъда осиновен от някакъв адвокат и жена му. Като изключим това, че като съм излязъл, те в последната минута решили, че всъщност искат момиче. Така че моите родители, които били в списъка с чакащи, получили обаждане посред нощ, с въпроса: „Имаме неочаквано момченце; искате ли го?” Те казали: „Разбира се.” Моята биологична майка по-късно открила, че майка ми никога не е завършила колеж, а баща ми никога не е завършил гимназия. Тя отказала да подпише последните документи по осиновяването. Няколко месеца по-късно, тя омекнала, когато родителите ми обещали, че някой ден ще отида в колеж…..Трябва да имате вяра в нещо – във вашата смелост, съдба, живот, карма, каквото и да е. Този подход никога не ме е разочаровал и е оказал огромно влияние върху живота ми.

Майка ми е имала много неприятности заради решението си да ме роди. Радвам се, че животът ми не е приключил като аборт. Исках да й кажа да не се тревожи – имах чудесно детство, всичко с мен беше ОК

 

Едгар Алън По/ Edgar Allan Poe американски писател, поет, редактор и литературен критик, считан за представител на американския романтизъм.
Роден е в Бостън в щата Масачузетс на 19 януари 1809 г. под името Едгар По̀. Той е второто дете в семейството на театралните актьори Дейвид и Елиза По и има по-голям брат Уилям Хенри Леонард По и по-малка сестра Розали По. Бащата на По – Дейвид, изоставя семейството през 1810 г. Една година по-късно Елиза По умира от туберкулоза. Останал сирак на 3-годишна възраст, малкият Едгар е приютен в дома на Джон Алън, преуспял шотландски търговец на тютюн, платове, пшеница, роби и дори надгробни плочи, от Ричмънд, Вирджиния. Семейството на Джон Алън изпълнява ролята на негово осиновително семейство и макар никога да не го осиновяват официално, те му дават името Едгар Алън По и го отглеждат.
Сам
От детство бях си по-различен
от другите и непривичен
бе погледът ми, а очите
от свой вир черпеха сълзите.
От място собствено струеше
тъгата ми и трудно беше
да свиря с други бодра нота.
Обичах всичко сам в живота.
Но после, после във зората
на пътя ми трънлив, недрата
на естеството се откриха
пред мен и тайна ми дариха:
тайна, скрита във потока,
във скалата най-висока
и във слънцето от злато,
потъмняло в късно лято,
във светкавица небесна,
дето преди миг ме стресна,
във гърма и урагана,
и във облак, който стана
(както свода бе в лъчи)
демон в моите очи.

Едгар Алън По

Осиновяването сред римляните също е било съвсем естествено нещо. Осиновен е и римският император Август. Август, роден като Гай Октавий Турин и осиновен от своя пра-вуйчо Юлий Цезар, поради това по-късно наречен Гай Юлий Цезар Октавиан.
Забележете в генограмата на Уикипедия, че с пунктир са представени осиновените деца в Родословно дърво на Юлиево-Клавдиевата династия и те не са никак малко

Марк Аврелий Антонин (121-180 г.) е римски император (от 161 до 180 г.). Потомък е на принадлежащ към конническото съсловие знатен (испански по произход) род.Роден е в Рим, отрано останал сирак, израснал, обучаван и възпитаван в двора на император Адриан (управлявал от 117 до 138 г.) и е бил осиновен от император Антоний Пий (управлявал от 138 до 161 г.).
При осиновяването от Антонин Пий младият Марк се нарича Елий Аврелий Вер — комбинация на собственото и фамилното му име с фамилните имена на Адриан и Антонин. Едва след смъртта на осиновителя Антонин (161 г.) се оформя името, с което го познаваме — Марк Аврелий Антонин. Практиката на тези промени днес изглежда странна, но тя свидетелствува, че римското време разбира и цени връзката с бащата.
Марк Аврелий е императорът, който се възхвалява като въплъщение на античния гръцки идеал за владетел-философ. Една от книгите си „Към себе си” например е записвана по време на почивките между сраженията и походите:
„..Ако цялата земя е точка, каква част от нея ще бъде тогава ъгълчето, което обитаваш? И колцина и какви са тия, които ще те възхваляват?
Та не забравяй за убежището си в тази твоя земица и най-важното не се отвличай, нито прибързвай, а бъди независим и гледай на всичко като мъж, като човек, като гражданин, като смъртно същество. От правилата, към които ще обърнеш поглед, нека тези две ти бъдат най-вече подръка — първо, че нещата не засягат душата, че вън от нея те са в покой и че притесненията ни се пораждат единствено от мнението вътре в нас; второ, че всичко, което виждаш, в следващия момент се променя и скоро го няма. И постоянно да ти е в ума на промяната на колко неща лично си бил свидетел. „Светът е изменение, човешкият живот възглед.“
Книга 4, гл. 3, Към себе си                                  марк аврелий

Юстиниан I Велики ( 483 – 565 ) е император на Източната Римска Империя (Византия) от 1 април 527 до 11 ноември 565.
Тридесет и осем годишното управление на император Юстиниан (527-565 г.) е един от най-величествените периоди в историята на Източната римска империя. Подобно на Октавиан Август(осиновен от Юлий Цезар през 44 пр.н.е) пет века по-рано, Юстиниан променя държава, религия и обществото из основи. Също като Август, Юстиниан е способен и далновиден император.
Според мнозина изследователи, той се е казвал Петър Сабатий. Самото име Юстиниан свидетелства за това, че е бил осиновен от своя чичо, имп. Юстин І (518-527) и че осиновяването е станало преди назначаването му за консул.
Учените са постигнали съгласие, че Юстиниан няма благороднически произход и подобно на своя чичо Юстин І, от беден селянин, тръгнал пеш за Константинопол, се издига до императорския трон.

justinian_1

Kristin Chenoweth Кристин Ченоует, американска актриса, е родена в малко градче в Оклахома на 24.07.1968г. Скоро след раждането си, когато е била на 5 дни, Кристин е осиновена от Джери и Джин Ченоует. Въпреки, че актрисата познава своите биологични родители, тя споделя, че няма желае за среща с тях. „Осиновените винаги се връщат при родителите си, тези които са ги осиновили и са им дали безусловна любов и самочувствие“, казва Ченоует „Аз не мисля, че щях да бъда там, където съм без тях.

През годините Кристин открито споделя с феновете си, че е осиновена и подкрепя различни каузи за осиновяването. „Средната възраст на децата които чакат за осиновяване в САЩ е девет години. Сред осиновителите е налице погрешно схващане, че трябва да осиновят дете още с раждането му, но има деца, които са 17години, които просто се нуждаят от любов и самочувствие. Докато аз виждам как много хора отиват в чужбина, за да осиновят бебета. Те се държат сякаш искат ново кученце.Има толкова много деца тук и те просто се нуждаят от безусловната любов и подкрепата на родител.“ Ченоует се стреми да допринесе за повишаване на осведомеността относно осиновяването: „Бях в шок, когато чух, че има 123 000 деца, които са в системата на приемната грижа в страната ни. Аз наистина искам да вярвам, че дори и да нямате много пари, знаете, че всяко дете наистина се нуждае от любов, грижа и ментор. Не е нужно да си богат човек – можете да бъдете богати във душата си. Тези деца просто искат да бъдат обичани, и това е, което наистина докосва сърцето ми.“

„Аз съм осиновен от една жена и никога не съм знаел за своя произход, родословие, биологично и културно наследство. Това ми помага, когато видя някой различен да се отнасям с уважение към него. Защото в края на краищата той би могъл да е роднина и част от моя народ“
Джеймс Мичънър– американски писател

Нелсън Холиилала Мандела (18 юли 1918 – 5 декември 2013 г.) южноафрикански политик от народността кхоса, президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година, първият избран с всеобщо гласуване.
Нелсън Холилала Мандела е роден в Мевзо, селце близо до столицата на Транскей Умтата, Африка, в племето Тембу. Бащата на Нелсън Мандела има четири съпруги, от които му се раждат тринадесет деца – четири момчета и девет момичета. Нелсън е дете на третата, Носекени Фани. Въпреки че първоначално е отглеждан от родителите си, баща му умира, когато е на 9 години и той е осиновен от Джонгинтала Далиндебо, новият наследник на трона, който е бил подпомаган от бащата на Мандела и счита осиновяването му като негов дълг за отплата.

54eac0fc73bf0_-_14-nelson-mandela-famous-adopted-people-1

Във Великобритания Лорейн Паскал е известна като най-секси телевизионния готвач. Непринуденият и лек стил на готвене и представянето на оригинални и вкусни рецепти в предаванията й й носят успех сред зрителите.
Първото й шоу се превръща в истинска сензация и се излъчва в над шейсет държави. Тя е автор на кулинарни книги, водеща на две телевизионни поредици и собственик на малък магазин за печива в Лондон.
Лорейн е родена на Карибите, но е изоставена от родителите си непосредствено след раждането. Когато е на осемнайсет месеца, е осиновена в Оксфордшир от бяло семейство и
това коренно променя съдбата
Щастлива е само три години, защото семейството се развежда. Лорейн остава да живее с тежко болната си осиновителка.
На седем бъдещата велика сладкарка е осиновена за втори път от друго семейство. Там тя не остава за дълго, защото характерите им не си пасват и се връща отново при първата си осиновителка.
За да забрави стреса от осиновяванията, Лорейн се отдава на образованието си, което покрива със стипендии.

 

Джак Никълсън
Осиновен е от баба си и дядо си, когато е много малък, научава истината много късно.

Никол Ричи
На крехката възраст от три години, гласовитата звезда е осиновена от Лионел Ричи и съпругата му. Биологичните родители на Никол не могат да я задържат, поради финансови проблеми и баща й, който работел като музикант при Лионел Ричи, решил да подари на малката Никол бляскаво бъдеще.
Днес тя е една от най-коментираните млади жени, включват я в почти всички класации за стилно облечени звезди, участва в клипове и реклами и е една от най-желаните гостенки на всички партита в Холивуд.
Интервю на Лионел Ричи в което разказва за осиновяването

Рей Лиота – американски актьор

Реймънд Лиота е роден на 18 декември 1954 г. Биологичният му баща е италианец, а майка му е с шотландски и ирландски корени. Двамата го дават за осиновяване, когато Рей е на 6 месеца. Родителите, които го осиновяват са Мери и Алфред Лиота, като майката е чиновничка, а бащата има магазин за автомобилни части. Скоро след взимането на Реймънд, семейството осиновява и момиченце – Линда. Лиота е споменавал в интервюта, че един от първите му спомени е как заедно с майка му и баща му отиват да вземат Линда от дома за сираци. Тогава Рей е на 3 години. 

Мелиса Гилбърт

Актрисата от „Малка къща в прерията“ е осиновена като дете от популярните в Холивуд актьори Пол Гилбърт и Барбара Крейн. Нейният брат Джонатан, който също е осиновен, е участвал с нея в няколко филма. Мелиса има и осиновена сестра Сара. 

Джейми Фокс

Актьорът-музикант и носител на „Оскар“ Джейми Фокс е само на седем месеца, когато официално е осиновен от своите бабаи дядо по майчина личния – Марк и Естер Тали.

Фейт Хил

Звездата на кънтри музиката е осиновена като малко дете и е отгледана  в Мисисипи. През 1990 година тя започва да търсибиологичната си майка, с която в крайна сметка успява да се срещне и да поддържа връзка до смъртта ѝ. Оказва се, че биологичните ѝ родители се женят след като я дават за осиновяване и имат един син – брат на Фейт.

Клеймото „осиновен“- Хачо Бояджиев
“ Плод на “греховната” любов между 17-годишна унгарка, шапкарка, чието богато семейство се преселва в България през 30-те години, и родният плейбой Димитър Соколов, пръв приятел на принц Кирил. Родителите на бъдещата майка, горди, макар и фалирали фабриканти, отказват да я задомят за бонвивана и шестмесечното бебе Имре Соколов поема към дома на богати арменци от Нови пазар, които 10 години чакат наследник. Така Имре става Хачо – син на богаташа Кирил Бояджиев. Историята на своя произход бъдещият топтелевизионер научава, когато е 11-12 годишен и я посреща с… рев.
Три месеца след като посрещна 80-годишния си юбилей, почина големият български режисьор и телевизионер Хачо Бояджиев. В шестия брой на BIOGRAPH от февруари т.г. Валерия Велева публикува едно от последните му големи интервюта.
“Учех във френския колеж в Пловдив. Баща ми, Кирил Бояджиев, е бил един от петимата най-големи богаташи в града. По време на бомбардировките затвориха училищата. Въведоха купонна система. Един ден баща ми ме прати в кметството да раздавам бележки за купони за хляб и месо на гражданите, за да не се скитам по улиците. Отворих регистрите и изведнъж видях срещу името си – „осиновен“! Разревах се… Баща ми отрече, каза че е грешка.Дали му повярвах?… Завърших гимназия. Първата година не ме пуснаха да кандидатствам, защото съм от богат произход. Втората – също. Започнах работа в радиовъзела в Нови пазар, който беше в кметството. Бях вече 19-20 годишен. Отворих отново регистрите – думата „осиновен“ беше изтрита. Чак през 1951 записах математика в СУ. През 1967-а, бях се върнал от Америка, почина баща ми. Беше вече на 75 години и когато отворих портфейла му, намерих един-единствен документ – за моето осиновяване. И то издаден от Скопие. Повече от 40 години го е крил, защото общественото положение не му е позволявало да даде публичност на този факт.“
Хачо никога не потърсил шапкарката, родната си майка. Дори, когато като студент, пътувайки между Нови пазар и София, една приятелка му казала във влака: „Твоята майка живее в Търново“.
На десетия ден след погребението на баща му в дома им пристигнала непозната жена. Когато осиновителката му отворила вратата, двете жени потънали в обща прегръдка. „Разбрах, че това е рождената ми майка, която дала клетва – до смъртта на баща ми да не се обажда, за да не предизвиква семейни проблеми. Три години по-късно през 1970-а почина моята осиновителка, а през 1986-а – истинската ми майка, която така и не успяла да направи брак.Отделих внимание на майка си, но никога не можах да й дам тази обич, която имах към осиновителката си. Бях много привързан към тези родители, които са ме отгледали, защото те ми дадоха изключително внимание, възпитание, образование и средства да завърша математика и театрална академия…”
Тази история Хачо не обича да я разказва. Зад дима от вечната цигара спомените му крият своя оттенък и вълнението, което той не иска да показва.“

Камелия Тодорова: На 11 научих, че съм осиновена

Всичко стана много случайно. Подхвърли ми го едно момче, докато играехме футбол. Попитах баба ми и тя ми каза, че е така, но ще ми обясни какво е станало след време, когато порасна. Осиновена съм в деня на раждането на брат ми. Така че двамата вървим заедно„, разказа Камелия Тодорова.
Вместо да се озлоби срещу родителите си, тя се наплакала, а после почувствала, че обича осиновителя си още по-силно. За биологичния си баща никога не се поинтересувала, за нея той не съществувал, фамилията Тодорова тя получава от осиновителя си, както и финото чувство към музиката.

Back to Top