Русе и Разград се включиха в Националните информационни седмици за осиновяването със събития на 27.09.2018 г.

Русе и Разград се включиха в Националните информационни седмици за осиновяването със събития на 27.09.2018 г.

Коментарите са изключени за Русе и Разград се включиха в Националните информационни седмици за осиновяването със събития на 27.09.2018 г.

Русе се включи в Националните информационни седмици за осиновяването със събитие на 27.09.2018 г. В залата на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” присъстваха повече от 50 гости: родители, осиновили деца, осиновени, специалисти и хора, подкрепящи каузата. Мирослава Трифонова, приятел и съмишленик на БАОО, сподели личната си история в подкрепа на дискусията за необходимостта от промяна на процедурата за търсене на биологичен произход. Адвокат Звезделина Рафаилова разказа за практиката в Русе по чл. 105 от Семейния кодекс и разрешаването на достъп до информация.

Гостите благодариха на БАОО за това, че пета поредна година организира Национални информационни седмици и гостува в Русе. Голямо признание от присъстващите получи и Дора Прангаджийска, тъй като с нейната книга е новатор на подобна литература на българския пазар. Издадените на български език книги, свързани с осиновяването, са изключително малко и основната част от тях са от чужди автори. „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“ е написана от първо лице, разказва за емоционалността на осиновените хора, родителите-осиновители, дава насоки за родителството въобще и всичко това на база действителността и случващото се в България.

Благодарим на домакините от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ за топлото посрещане, които оцениха вчерашната среща като една от най-вълнуващите и емоционални от богатия им календар.

На 27 .09.2018 г. екип на БАОО бе и в Разград, където в Читалище „Делиорман“ протече една много активна дискусия относно осиновяването, прекратяването на осиновяване, търсенето на биологичния произод и какви рисове крие това, обучението на кандидат-осиновителите и колко важно е подготовката и информираността като превенция на „разсиновяванията“. На срещата присъстваха Областният управител Гюнай Хюсмен, който изрази пълната си подкрепа за дейността на Асоциацията, Председателя на читалищната управа Хабибе Расим, Янка Георгиева – Директор на социалния патронаж в града, юристи, социални работници, родители, осиновили деца и кандидат-осиновители. Събитието бе подкрепено и от колегите от Центъра за обществена подкрепа в града, които всяка година се включват в инициативите, посветени на осиновяването, за което сме много благодарни. Директорът на РДСП Разград Татяна Костова се включи активно в дискусията за промяна на чл. 105 от Семейния кодекс и сподели опита си от практиката.

 

Back to Top