Награди Златна ябълка 2018

Награди Златна ябълка 2018

Коментарите са изключени за Награди Златна ябълка 2018

На 31 май 2018 г. Националната мрежа за децата ще връчи за осма поредна година наградите „Златна ябълка”, за да отличи приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние.

Група родители, осиновили деца и осиновени хора номинира Дора Прангаджийска за Герой на децата за нейната работа и отдаденост в подкрепа на осиновените деца и техните семейства:

„В тишината на тайната на осиновяването Дора насочи вниманието на обществото към осиновяването по един нов начин. Когато преди две години тя реши да подкрепи родители и деца, се натъкна на много гняв, неразбиране и тъга. Родителите, които осиновяват – невидими, често чуват за себе си, че са втора ръка и негодни. Осиновените деца получават своите етикети в обществото – „хранениче“, „отказан“, „нежелан“. Биологичните майки, които някога са се подписали, че оставят децата си за осиновяване, са обречени за цял живот да носят тежкото бреме на решението си, но и гневните упреци и осъдителното отношение на обществото. Осиновеният човек не може да стигне до информация до своите корени. Специалистите не разбират смисъла на това му търсене. А обществото обича да поставя етикети – „ялова“, „хранениче“, „нежелан“, „отказан“, „бездетна“.

Дора показа осиновяването като дар. Преди няколко месеца събра своя опит в книга, каквато не е издавана до сега на българския пазар. Чрез „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“ Дора даде един много обстоен поглед върху личността и емоционалността на осиновеното дете. Съвсем леко и нежно разлисти душата на осиновения, показва ни неговите страхове и блокажи, говори смело за тайната на осиновяването и как това оставя траен отпечатък както върху душата на осиновеното дете, така и върху живота на родителите-осиновители. Опитът й е изключително ценен и допълни работата на специалистите в системата за закрила на детето. Книгата може да се нарече пътеводител в осиновяването. Чрез задълбоченото изследване на фазите на развитието на детето Дора дава ценния ресурс на знанието за възможните грешки, които ние, родителите, несъзнавайки, допускаме.

И до днес Дора работи за по-толерантното възприемане на темата осиновяване и осиновените деца в обществото. Чрез нейната подкрепа и безвъзмездно дарен труд стотици осиновени деца се гордеят, че са избрани и с мисия.

Дора Прангаджийска не просто сподели своя опит, тя успя да докосне сърцата ни. Франц Кафка казва, че множество книги са като ключове от непознати стаи в замъка на собственото аз. Книгата на Дора е точно това – ключ или цяла връзка с ключове, която ще служи дълго време да отключва ден след ден и години наред огромното количество неподозирани кътчета във всеки един от нас. Тя помага на сега растящите осиновени деца, на нашите деца, да живеят в общество, което ще ги приема. На нас родителите – да разбираме деца си. На специалистите – да вникват в света на осиновеното дете с внимание, нежност и разбиране.
Смяната на обществените нагласи, колкото и широко понятие да изглежда вече се случва. Част от този процес е именно Дора.

Номинираме я, защото благодарение на нейната работа безброй деца ще заспиват спокойно в уюта на своя дом, щастливи, че са осиновени. Стотици родители ще осъзнават щастието на осиновяването. Всички ние заедно все по-често можем да изразяваме себе си знаейки, че не сме сами.“

Героят на децата се избира чрез гласуване на сайта на НМД до 20 май 2018 г.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ номинира Бела Чолакова (в. 168 ч.)  в категорията Журналист:

„Бела Чолакова от години отразява осиновяването в различните му аспекти: анализи, свързани с обществените нагласи и актуални законодателни промени; интервюта с осиновени хора, родители, осиновили деца и биологични родители. Нейните материали са взаимосвързани, допълват се и дават един по-достъпен и близък до читателя поглед върху света на осиновяването и неговата значимост. Всяко позитивно и коректно отразяване на темата за осиновяването в медиите е крачка към промяна на ценностната система на обществото, по-толерантно и хуманно отношение към осиновените хора, родители и биологични роднини и създаване на по-благоприятна и приемаща среда за осиновените деца.“

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

В категорията Благотворител БАОО номинира Мая Матова:

„Мая Матова е собственик на сладкарско ателие и голям приятел на осиновяването. Тя предоставя безвъзмездно пространство за срещи и творчески работилници за осиновени деца и техните родители. В нейната уютна сладкарничка децата творят чудеса, общуват помежду и говорят свободно за начина, по който са дошли в семействата си. Това е чудесен начин осиновените деца да приемат по един естествен начин своя произход, а родителите им да не създават тайна на осиновяването. Мая Матова активно се включва в благотворителните инициативи на Българска асоциация „Осиновени и осиновители”, с което подпомага дейността ни по организиране на групи за взаимопомощ в подкрепа на деца и семейства.“

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

БАОО номинира Община Бургас в категорията Община:

„Номинираме Община Бургас за цялостната й дейност в социалната сфера, базирана на добре работещи политики за подкрепа на деца и семейства и предоставяне на широк спектър услуги за различни целеви групи, отчитайки техните специфични нужди.

Община Бургас ежегодно разработва детайлна и ефективна Програма за закрила на детето, насочена към намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата; осигуряване на равен достъп до образование; детско здравеопазване; защита на децата от всякакви форми на насилие, злоупотреба и експлоатация; право на идентичност и защита от дискриминация. 

Центърът за обществена подкрепа към Община Бургас е изключително активен в работата си по осигуряване на ефективен достъп на високо рискови общности до всички предлагани форми на съдействие и подкрепа, осъществяване на превантивни дейности сред децата и семействатана и ангажиране на широката общественост при реализирането на услугите и дейностите по закрила на децата. Осигурява защитена среда за развиване на умения у децата със специфични потребности, социалната им интеграция и адаптация.

Община Бургас всяка година активно се включва в Националната информационна кампания за осиновяването от стартирането на инициативата през 2014 г., като през 2016 г. организира детски конкурс за творба, посветена на осиновяването.“

Източник: НМД

Back to Top