Официално предстявяне на книгата „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“

Официално предстявяне на книгата „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“

Коментарите са изключени за Официално предстявяне на книгата „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“

На 9 октомври 2017 г. в Литературен клуб „Перото“, като част от събитията, включени в Информационните седмици за осиновяването, беше представянето на книгата на Дора Прангаджийска „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката”. За първи път в България книга за осиновяването събра толкова многобройна и разнородна публика. В тези магични два часа Дора успя да докосне сърцето на всеки един в залата, да го разгърне и да се всели в него с много обич, тъга, надежда, очакване и споделяне. Сълзи блестяха в очите на мъже и жени, станали част от живота на авторката или споделили с нея своя. Мадлен Алгафари разказа за частица от пътя на самата Дора от гнева до прошката, от обидата до благодарността, осъзнаването и себепознанието, а Бела Чолакова (редактор на книгата) отново насочи вниманието към ролята на четвъртата страна в осиновителната триада – обществото.

Представянето на книгата, чрез четенето на откъси от две момичета тийнейджърки, разкри богатата й същност и уникалността й като четиво за широката читателска общност. Тя е подходяща както за осиновени хора, родители, осиновили деца, кандидат-осиновители, така и за всеки родител, пожелал да вникне в етапите на порастването на детето и травмите, които могат да възникнат през тях, когато то е лишено от обич и грижа. Всичко това е разкрито през разказа на авторката за нейния живот като осиновена, а също и със споделените истории на много осиновени и родители, подарили ги на всички нас. В книгата си Дора споделя и за връзката й с Българска асоциация „Осиновени и осиновители“, подкрепяла я в собственото й пътешествие на осиновена, както и в мисията й да помага на осиновени по пътя им от „гнева до прошката”.

След прочетените откъси от книгата в залата се възцари атмосфера на споделяне, задаваха се въпроси. Чуваха се гласчетата на децата, дошли с родителите си и заиграли се в детския кът, показвайки ни откъде тръгва всеки един от нас и колко простичък и лесен е животът, когато си обграден от обич и грижи. Накрая, тръгвайки си от залата, взел в ръка книгата на Дора, всеки един от нас направи  първата крачка напред за въвеждането на темата на осиновяването в обществото ни, включвайки го като четвъртия елемент в триъгълника на осиновяването.

 

Back to Top