Група в подкрепа на кандидат-осиновителите

Група в подкрепа на кандидат-осиновителите

Коментарите са изключени за Група в подкрепа на кандидат-осиновителите

На 05.02.2017 г. Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ проведе първата среща за тази година на групите за взаимопомощ за кандидат-осиновители и родители, осиновили деца. На срещата присъстваха много нови за нас хора, които споделиха как са стигнали до решението за осиновяване. Обсъждахме различни гледни точки за трудностите, които може да срещнем във всеки един момент от процеса осиновяване и как да се справим с емоционалните ни притеснения от неизвестното, как да постъпим ако дълго време не ни предлагат дете. Разгледахме и важните неща, които определят колко дълго ще чакаме, първата среща с детето, как да усетим, че точно това е нашето дете и съдебната процедура.

Разбира се, не пропуснахме и отпуска при осиновяване. Най-силно впечатление ни направи споделеното от една майка, на която съдебното решение за осиновяване влиза в сила само 5 дни преди детето да навърши две години. 5 дни, които са възпрепятствали ползването на приетия през 2013 г. отпуск при осиновяване на дете между 2 и 5 годишна възраст, 5 дни заради които попада в рамките на друг член от Кодекса на труда и правото ѝ да ползва отпуск за да се грижи за детето си е щяло да я доведе до състояние, в което да избира дали да купи памперси или храна за детето си. В този случай законодателя принуждава една жена, която току що е станала майка да лиши себе си и детето си от времето им заедно – време, което е най-необходимо на детето, за да се адаптира в новото семейство и изгради здрава и сигурна емоционална връзка с родителите си. Това е още един пример, който ни мотивира да се борим за постигане приемането на целеви отпуск при осиновяване, без значение от възрастта на детето.

Благодарим на всички, които се включиха в срещата – кандидат-осиновителите, които задаваха въпроси и споделяха притесненията си, а на родителите за споделения личен опит в помощ на останалите, които тепърва тръгват по пътя на осиновяването! Това ни дава увереност да продължаваме да подкрепяме и да защитаваме правата на семействата, пристъпили към осиновяване.

 

Back to Top