Форум ще дискутира правото на осиновените да познават своя биологичен произход 21.07.2015г

Форум ще дискутира правото на осиновените да познават своя биологичен произход 21.07.2015г

Коментарите са изключени за Форум ще дискутира правото на осиновените да познават своя биологичен произход 21.07.2015г

Българска Aсоциация Осиновени и Осиновители – БАОО, Национален интернет регистър на търсещи се КЪДЕ СИ ? иНационална мрежа за децата, в партньорство с Министерството на правосъдието на Република България и с подкрепата на Посолството на Франция в България организират форум на тема „Правото да познаваш своя произход – лицата на осиновяването”.
Форумът има за цел да насочи общественото внимание към правото на осиновените хора да познават своя биологичен произход.
Въпреки препоръката към България от Съвета по правата на човека на ООН за „Въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход“, тайната на осиновяването продължава да е регламентирана законово и да се практикува.
За запазване на „тайната”, произходът и роднинските връзки на детето се скриват и/или заличават, което нарушава правата му, гарантирани от чл. 8 на КООНПД, а именно правото му на запазване на самоличността, гражданството, името и семейните му връзки.
Не се събира и съхранява важна за произхода на детето информация и такава, свързана с медицинските обстоятелства около него, включително и генетична предразположеност, което изкривява снемането на анамнеза при здравно обслужване.
Процедурата по единствената уредена от законодателството възможност за установяване на биологичния произход (чл. 105 СК), протича бавно и1025961_1624294551181262_8313377877529648942_o продължително във времето и единствено по съдебен път.

В тази връзка, събитието цели да информира обществеността за съществуващите предизвикателствата и да провокира дебат за нуждата от промени в съществуващите разпоредби.

Събитието ще бъде открито от г-жа Вергиния Мичева, заместник-министър на правосъдието, и Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция.

Кога: 21 юли, вторник, от 10:30 до 12:30 ч.

Къде: зала Славейков на Френския институт в гр. София, пл. Славейков №3.

Очакваме ви!

 

http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/za-pravata-na-osinovenoto-dete.html

Back to Top