Фондация ,,За Нашите Деца‘‘ и национален информационен ден за осиновяване в България

Фондация ,,За Нашите Деца‘‘ и национален информационен ден за осиновяване в България

Коментарите са изключени за Фондация ,,За Нашите Деца‘‘ и национален информационен ден за осиновяване в България

Днес в Център за обществена подкрепа ,,Св. София‘‘ се проведе Ден на отворените врати по темата за осиновяването. Инициативата се осъществява за пръв път в България в общо 14 града в страната и е инициирана от НМД и БАОО, на които фондацията партнира.

Събитието откри Александър Малински, директор ,,Социални услуги‘‘, приветствайки кандидат-осиновители и осиновители със своя емоционален призив за по-голяма активност и информираност по въпросите, свързани с осиновяването:

,,Мисията на фондация ,,За Нашите Деца‘‘ е на първо място всяко дете да живее в сигурен дом и семейство. Именно за това съм благодарен и на нашите партньори Българска асоциация Осиновени и Осиновители (БАОО) и Национална мрежа за деца за организирането на инициативата и възможността все повече хора да се запознаят свободно със сериозността и проблематиката на процеса на осиновяване. Защото всяко дете има правото да получи сигурност и семейни грижи, всяко дете има правото да изрече най-стойностните думи ,,Мама‘‘ и ,,Тате‘‘, всяко дете има нужда да получава обичта, която само едно семейство може да дари. Освен на децата, фондацията оказва своята безвъзмездна помощ на семействата, които са взели решението да осиновят дете, но се нуждаят от подкрепа – емоционална, организационна, административна – за да бъдат пълноценни и добри родители. Съпричастни сме и заради професионалистите във фондацията – защото всеки от нас е лично свързан с каузата всяко дете да получи равен шанс в живота си. И не на последно място – насърчаваме процеса на осиновяване заради обществото, в което живеем. За да може гражданите да се преборят с предразсъдъците и да говорят свободно по темата, която обхваща най-красивата и невинна част от обществото – децата на България.‘‘
Психологът на Център за обществена подкрепа ,,Св. София‘‘ Свилена Паленкова представи пред гостите на събитието добрите практики на фондацията за работа с кандидат-осиновители и осиновители‘. Тя информира за подкрепата и услугите, които фондацията предлага преди, по време и след осиновяването. Всеки един от присъстващите имаше свободата да зададе въпросите, които го интересуват и да получи конкретна информация от специалистите в екипа:

,,Осиновяването на едно дете е изключително сложна тема, за която обществото най-често говори с притеснение и страх. А не би трябвало да е така. Това е процес, който заслужава поощрение. Целта на Националния информационен ден за осиновяване е да се даде повече яснота и гласност – всеки, който желае да осинови дете или вече е осиновил, да получи необходимата информация. Едно семейство се нуждае от грижи и подкрепа, както преди осиновяването, така и след приемането на детето. За това нашата организация предлага безплатни услуги за кандидат-осиновители и осиновители. Тази подкрепа се осъществява чрез 3-месечни обучения за кандидат-осиновителите, в които семейството разбира същността и отговорността да бъдеш родител. Специалистите от центъра създават възможно най-комфортна и спокойна среда за бъдещите осиновители, подкрепяйки ги емоционално, отговаряйки на всяка една тяхна трудност или притеснение. Освен на кандидат-осиновителите фондацията помага и на настоящите осиновители. При всеки един проблем, свързан с отглеждането на детето, те могат да потърсят нашето съдействие. Предлага се както индивидуална помощ, така и организирани групи за подкрепа, в които се обсъждат със специалисти теми, които се отнасят до адаптацията, успешното физическо и емоционално развитие на децата. Защото за всеки един член от екипа ни най-важната дума е ,,подкрепа‘‘. ‘‘

Майка, която е настоящ осиновител, изказа своята благодарност към фондацията за помощта, която й е оказала по време на нейното обучение. Тя сподели, че времето, в което е чакала да намери своето дете, е било най-трудното за нея. Но днес тя и съпругът й с гордост се радват на детето си и го наричат ,,свое щастие‘‘. Те са горди, че са осиновили дете и не се притесняват да го споделят. За своя изненада получават разбиране и подкрепа от своите приятели и роднини, което ги кара да се чувстват още по-сигурни, че изборът им е бил правилен.

И въпреки дъждовния ден, в който се осъществи събитието, екипът на фондация ,,За Нашите Деца‘‘ се надява все повече хора да научат за подкрепата, която могат да получат от нашите специалисти и благодарение на това повече изоставени деца да намерят своя дом и да се превърнат в слънчев лъч за своите бъдещи родители.

Back to Top