Откриха първия Информационен ден за осиновяването в Плевен

Откриха първия Информационен ден за осиновяването в Плевен

Коментарите са изключени за Откриха първия Информационен ден за осиновяването в Плевен

Днес Център за обществена подкрепа (ЦОП) в Плевен откри първия Информационен ден за осиновяването. Той цели да обърне внимание върху albena_dimitrova-640x400темата за осиновяването; да спомогне за подобряване имиджа на осиновяването и правенето на стъпки в посока на улесняване разясняване на самия процес; да анонсира подкрепа, предоставяна от страна на социалните услуги към осиновените и осиновителите; да повиши информираността на родителите, осиновили деца относно всички въпроси за отглеждането и възпитанието им.
„Идеята за този ден е продиктувана от желанието ни да окуражим семействата да пристъпят към осиновяване и да им кажем, че могат да потърсят подкрепа“, сподели Албена Димитрова, ръководител на ЦОП – Плевен. Центърът представи дейността си в подкрепа на осиновяването, като с това цели да осигури възможност на повече хора – граждани, родители, осиновили деца, кандидати за осиновители и осиновени млади хора, да получат консултация за вълнуващите ги въпроси, както и при желание да сформират групи за взаимопомощ.
ЦОП предлага компрес от социални услуги, между които са обучение и подкрепа на осиновители и приемни родители. Последното обучение на кандидат-осиновители е приключило на 25 септември тази година. Обучени са 30 семейства за кандидати за осиновители, като 18 от тях са от община Плевен и 12 семейства са насочени от цялата област, отчете ръководителя на ЦОП – Плевен. „Съгласно изискванията на задължителната методика, преди да бъдат вписани в регистъра за кандидат-осиновители те трябва да преминат обучение и то е при нас, като това е периода в който има се извършава оценка от социален работник от Дирекция „Социално подпомагане“, обясни Албена Димитрова и допълни, че обучението трае три дни.
Предимно осиновители предпочитат деца до 7 годишна възраст, в добро здравословно състояние, ако е възможно с незабележими ромски черти, сочат наблюденията на екипа на ЦОП – Плевен. Основно притесненията на осиновителите са от това, че след време биологичните родители могат да потърсят детето или то тях. Също така се опасяват осиновеното дете да нямат някой генетичен проблем, който да се прояви след време.
В рамките на следващите две седмици от ЦОП – Плевен предвиждат широка информационна кампания, като в този период ще отговаря на въпроси на заинтересованите и ще раздаде информационни материали. Също така са подготвили дни за четене на книги за най-малките, с цел да приемат осиновяването като естествен процес.

Back to Top