Национални информационни седмици за осиновяването 2018 – календар на събитията

Национални информационни седмици за осиновяването 2018 – календар на събитията

Коментарите са изключени за Национални информационни седмици за осиновяването 2018 – календар на събитията

За пета поредна година Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ инициира национални информационни седмици за осиновяването в периода от 24.09 до 05.10.2018 г.

Тази година се фокусираме върху необходимостта от промяна на чл. 105 от Семейния кодекс и процедурата за достъп до информация за биологичния произход на осиновените хора. Целта ни е темата отново да бъде поставена за обсъждане и законите бъдат променени, съобразно препоръката от Съвета по правата на човека на ООН за „Въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход“.

Ще се радваме да споделите с нас идеи, мисли, чувства и реални истории по темата на някое от събитията.

_______________________________________________________________________________________________________________

Екипът на БАОО ще бъде в градовете Враца, Габрово, Търговище, Русе, Добрич, Разград, Шумен, Варна, Ямбол, Хасково, Чирпан, Раковски, Пловдив и Велико Търново.

_______________________________________________________________________________________________________________

Календар на събитията по градове:

Варна:

29.09.2018 г. (събота), 18.30 ч., Книжарница „Сиела“, бул. „Сливница“ № 2: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.

Велико Търново:

05.10.2018 г. (петък), 17.00 ч., Регионална народна библиотека „Петко Р. Славейков“, ул. „Иванка Ботева“ № 2: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.

Враца:

24.09.2018 г. (понеделник), 17.00 ч., Регионална библиотека „Христо Ботев“, ул. „Петропавловска“ № 43: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.

Габрово:

25.09.2018 г. (вторник), 17.15 ч., Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, пл. „Възраждане“ № 23: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.

Добрич:

28.09.2018 г. (петък), 17.00 ч.: Регионална библиотека „Дора Габе“, ул. „Независимост“ № 7: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.

Карнобат:

05.10.2018 г. (петък), 15.30 – 17.30 ч., ЦОП – Карнобат, ул. „Алекси Нейчев“ 14: Отворено пространство за кандидат-осиновители и осиновители. Представяне на книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“.

Панагюрище:

 • На 01.10.2018 г. (понеделник) от 12.00ч. до 13.00ч. на Площад „20 април” (в центъра на гр. Панагюрище), екипът по осиновяване към ЦОП „Зора“, съвместно с БМЧК, ще разпространи сред общността информационни брошури, свързани с процеса на осиновяване.
 • В периода от 24.09.18 г. до 07.10.2018 г. екипът от ЦОП „Зора“ Д. Поибренска, К. Маринска и Д. Методиева – Добрева, водещи на сформираната през 2012 г. група за взаимопомощ на „Кандидат-осиновители, осиновители и осиновени хора” и обучители на кандидатите за осиновители, ще бъдат на разположение на гражданите, проявили интерес към процеса на осиновяване, за да дадат отговори на поставените от тях въпроси.

Пловдив:

 • 04.10.2018 г. (четвъртък), 14.00 ч., КСУДС – Пловдив, ул. „Неофит Бозвели“ № 38: Среща със специалисти, работещи с деца и семейства (осиновители, осиновени и кандидат-осиновители); представители на училища (директори, учители, психолози), родители, осиновили деца;
 • 04.10.2018 г. (четвъртък), 18.00 ч., Народна библиотека „Иван Вазов“, пл. „Авксентий Велешки“ № 17: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.

Разград:

 • 27.09.2018 г. (четвъртък), 15.00 ч., ЦОП – Разград, бул. „България“ № 4: Пресконференция с представители на медии;
 • 27.09.2018 г. (четвъртък), 17.30 ч. – Читалище „Делиорман“, бул. „България“ № 21П: Представяне на книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“ (автори: К. Първис, Д. Крос) от Величка Дошева – психолог и член на БАОО. Дискусионна среща, с участието на осиновители, осиновени, юристи, специалисти и широката общественост.

Раковски:

03.10.2018 г. (сряда), 15.00 ч., Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“ (обредна зала), ул. „Москва“ № 23: Засаждане и осиновяване на цветя. Среща със специалисти, работещи с деца и семейства (осиновители, осиновени и кандидат-осиновители). Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.                     

Русе:

 • 24.09.2018 г. – 28.09.2018 г. – информационни дни в КСУДС – Русе. Във времето от 8.00 ч. до 17.00 ч. граждани ще имат възможност да се консултират със специалистите (социални работници и психолози) и да получат информация за процедурата по осиновяване, подкрепата в процеса и всички въпроси, свързани с темата;
 • 27.09.2018 г. от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов”, ул. „Дондуков-Корсаков“ № 1: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.
 • 30.09.2018 г. (неделя) от 10.00 ч. до 12.00 ч. в Първия в България семеен интерактивен център „В света на ранното детство“ на ул. „Доростол” № 22, КСУДС – Русе, се организира девета поредна среща „Приятели на осиновяването”, която ще протече под формата на дискусия, свързана с необходимостта от достъпа до информация за биологичния произход на осиновените хора, подкрепата за тях и осиновяващите родители. Специален гост на срещата ще бъде г-жа Мирослава Трифонова, член на БАОО.

София:

28.09.2018 г. (петък), 10.00-12.00 ч., ЦОП Бъдеще, кв. Горна баня ул. “Христо Стефчов” № 2: Информационна среща на тема „Осиновяване. Събитието е подходящо за всеки, който има интерес към темата за осиновяване на дете. Ще имате възможността свободно да задавате въпроси под формата на дискусия с останалите участници или към специалистите в Центъра.

Търговище:

26.09.2018 (сряда), 17.30 ч., Регионална библиотека „Петър Стъпов“, ул. „Васил Левски“ № 2: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска – „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Представяне на книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“ (автори: К. Първис, Д. Крос) от Величка Дошева – психолог и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.

Хасково:

02.10.2018 г. (вторник), 17.00 ч., Регионална библиотека „Христо Смирненски“, пл. „Свобода“ № 19: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.

Чирпан:

03.10.2018 г. (сряда), 10.00 ч., ЦОП – Чирпан, ул. „Братя Албалах“ № 15: Среща със специалисти, работещи с деца и семейства (осиновители, осиновени и кандидат-осиновители). Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО и дискусия.

Шумен:

 • 28.09.2018 г. (петък), 17.00 ч., Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, бул. „Славянски“ № 19: Представяне на книгата „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители“ (автори К. Първис, Д. Крос) от Величка Дошева – психолог и член на БАОО. „Отворен път към осиновяването“ – дискусионна среща с участието на осиновители, осиновени, юристи, специалисти и широката общественост.
 • 03.10.2018 г., 17.30 – 19.00 ч., конферентна зала на КСУДС – ул.“Димитър Благоев“№ 10: „Опитът на педагозите в добрия подход към осиновеното дете и родителите“ – Мото на отворена среща за учители от детски градини и училища, с психолози и социални педагози от Комплекса за социални услуги за деца и родители, членовете на Групата за взаимопомощ и представители от ОЗД.

Ямбол:

01.10.2018 г. (понеделник), 17.30 ч., Регионална библиотека „Георги С. Раковски“, пл. „Освобождение“ № 1: Представяне на книгата на Дора Прангаджийска “Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, психотерапевт и член на БАОО. Прожекция на филма „Триъгълник от любов“, изработен по проекта на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, финансиран от Фондация „Лале“ и Фондация „ОУК“, отличен с наградата „Проект на годината в социалната сфера 2016“ и дискусия.

 

Програмата ще бъде актуализирана своевременно в случай на промени.

Back to Top