Давайки най-доброто от себе си правим света на осиновяването по-добър и желан

Давайки най-доброто от себе си правим света на осиновяването по-добър и желан

Коментарите са изключени за Давайки най-доброто от себе си правим света на осиновяването по-добър и желан

Скъпи приятели,

За екипът на Българска асоциация „Осиновени и осиновители“- БАОО, винаги е било привилегия да участва в промяната на човешките възгледи и обществените нагласи. Чувстваме Асоциацията като наш дом, място за взаимопомощ и споделяне. Всеки ден  във всички групи за взаимопомощ ние споделяме. Споделяме времето, подкрепата, а често и средствата си. Споделяме тревогите, опита, добротата и любовта. Всеки един от нас дава частица от себе си в полза на другите, които сега тръгват по пътя на осиновяването. За целта са необходими единствено желание и отговорност, каквито на нас никога не са ни липсвали. Благодарим на всички семейства, осиновили деца, които заделиха от личните си средства и време, за да може Асоциацията да помогне на десетки деца и родители в цялата страна.

През изминалата година всички ние направихме своеобразен поход към себе си и семейните ценности. Преосмислихме собствената си позиция и значимостта на личния пример и действия. Набелязахме нови дейности, чрез които да продължим каузата и осигурим качествен живот на семейства и деца, наш постоянен дълг.

Годишните ни кампании „Щъркелов ден“, денят в който детето среща своето семейство, и Национална информационна седмица за осиновяването привлякоха много приятели от неправителствения сектор, общини, семейства, журналисти и не на последно място вниманието на държавните институции. Обсъждаха се добри практики за подготовката на детето за осиновяване, нужната подкрепа за родителите и липсата на единна методика и стандарт за осиновяването. Работихме за по-добрата осведоменост и постигане на недискриминационно отношение към осиновени и осиновители.

Но ние не можем да направим това сами. Успявахме когато работихме заедно с други организации, журналисти и приятели, които споделят нашите цели и идеи. На всички тях благодарим за многогодишната им подкрепа и приятелство. Вие сте ценен спътник и наш коректив.

През 2016 г. екипът на БАОО остави ясно послание, че държавата трябва да работи с подкрепата на неправителствените организации. След години мълчание и остарели разбирания, българското общество има нужда от мащабна държавна информационна кампания за осиновяването. Независимо от многото ни успехи, безброй родители все още не могат да кажат, че се чувстват уютно в темата осиновяване. Осиновените нямат работеща правна норма, чрез която да могат да разкриват биологичния си произход. В БАОО не спират да постъпват сигнали за дискриминация и нетолерантно отношение към осиновените деца и техните родители. Несъмнено е, че значителният опит и постоянната ни ангажираност са жизнено важни за решаване на проблеми, които ограничават толкова много хора от права и семейно щастие.

Благодарение на многогодишните ни усилия и партньорството с държавния и неправителствения сектор през 2016 г. за първи път постигнахме широк обществен дебат по темата осиновяване. Министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика преразгледаха остарялата нормативна база и предвидиха генерални промени в Семейния кодекс.

Изминалата година отново ни доказа, че в Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ има потенциал, специалисти и знанията да променим света на осиновяването. Идващата година за пореден път ще предложи на всички нас възможност да размишляваме внимателно върху истинското значение на семейството, състраданието, споделянето и щедростта на духа. Ако искаме да постигнем нещо, то трябва да се движим в една и съща посока, заедно. Давайки най-доброто от себе си правим света на осиновяването по-добър и желан за много семейства.

Разчитаме на Вашата подкрепа, щедрост и разбиране, за да постигнем едно щастливо детство чрез осиновяване. Не забравяйте – единствените граници са тези, които сами си поставяме.

Весели празници и нека топлината на сърцата ви даряват със Сила и Светлина!

Екип на Българска асоциация „Осиновени и осиновители“

Back to Top