Величка Дошева

v_doshevaВеличка Дошева е психолог и от 15 години родител, осиновител. Дъщеря й пристига у дома на няколко месечна възраст и заедно преминават през всички трудности и предизвикателства, които са неизменна част от живота след осиновяването.

Има опит в Дневен център за лица с увреждания гр.Тетевен, но професията й я свързва и с ЦОП гр. Тетевен, където повече от 5 години се срещна с много кандидат осиновители и родители, осиновили деца. Вярва, че обмена между родителите, подкрепата и помощта е от изключително голямо значение. В момента е експерт в Българска асоциация „Осиновени и осиновители“- БАОО. Родителите от страната я търсят за съвети за първите дни на детето у дома, стъпките за  изграждане на стабилност, сигурност и доверие, най- подходящият момент за разкриване тайната на осиновяването, когато това не е направено в първите дни и много други. Води групи за взаимопомощ и надграждащи обучения за родители в след осиновителния период.

„Често казвам, че станах майка за една нощ и никой не ме подготви как да бъда родител. Не знаех как се сменят пелени, как се храни новородено, към кого да се обърна за помощ и защо детето плаче и вдига температура, а лекарите нямат идея какво му е. Около мен нямаше други родители, осиновили деца от които да черпя опит, а всичките ми близки очакваха да бъда перфектната майка. През годините, докато дъщеря ми растеше се сблъскахме с много стереотипи и предразсъдъци и често те идваха дори от най-близките. В България не беше лесно да си родител, осиновил дете. Все още това е трудна мисия и аз някак естествено посветих своя  професионален и родителски опит на това да помагам и подкрепям родителите, пристъпили към осиновяване и да споделям своя професионален опит с колеги, работещи по темата.“

Back to Top