Величка Дошева: Осиновяването, мисия и съдба

Величка Дошева: Осиновяването, мисия и съдба

Коментарите са изключени за Величка Дошева: Осиновяването, мисия и съдба

Аз съм Вили, по професия съм психолог и от 15 години родител, осиновил прекрасна дъщеря. Тя пристигна в дома ни на няколко месечна възраст и заедно преминахме през всички трудности и предизвикателства, които са неизменна част от живота след осиновяването. Често казвам, че станах майка за една нощ и никой не ме подготви как да бъда родител. Не знаех как се сменят пелени, как се храни новородено, към кого да се обърна за помощ и защо детето плаче и вдига температура, а лекарите нямат идея какво му е. Около мен нямаше други родители, осиновили деца от които да черпя опит, а всичките ми близки очакваха да бъда перфектната майка. През годините, докато дъщеря ми растеше се сблъскахме с много стереотипи и предразсъдъци и често те идваха дори от най-близките. Трудностите обаче ни сплотиха още повече, а радостите ни даваха повече кураж. В България не беше лесно да си родител, осиновил дете. Все още това е трудна мисия и аз някак естествено посветих своя  професионален и родителски опит на това да помагам и подкрепям родителите пристъпили към осиновяване.

wili1-300x225

Днес моето семейство е част от екипа на БАОО, като най-после се чувстваме у дома. Професията ми на психолог ме срещна с много кандидат осиновители и родители, осиновили деца. Вярвам, че обмена между нас, подкрепата и помощта е от изключително голямо значение. Често родителите ме търсят за съвети за първите дни на детето у дома, стъпките за  изграждане на стабилност, сигурност и доверие, най- подходящият момент за разкриване тайната на осиновяването, когато това не е направено в първите дни и много други.

Разбирам всяко тяхно вълнение, защото то е и част от моя родителски и професионален път.

Приемам това за свое призвание, да помагам на хората по един нелек път, част от който извървях и продължавам да вървя заедно с дъщеря си.

Можете да се свържете с мен на телефон 0888775649

Back to Top