Българска Асоциация Осиновени и Осиновители, получи награда Проект на годината 2015!

Българска Асоциация Осиновени и Осиновители, получи награда Проект на годината 2015!

Коментарите са изключени за Българска Асоциация Осиновени и Осиновители, получи награда Проект на годината 2015!

Наградата беше връчена от Н.Пр. Аник ван Калстър, посланик на Белгия в България и Никола Добрев главен изпълнителен директор на компанията „КЦМ 2000“ АД .

“ Българска Асоциация Осиновени и Осиновители вече 12 години работи с цел да промени често срещаното отрицателно отношение към осиновяването в обществото, за да се стигне до възприемането му като нещо съвсем нормално и естествено –каквото то е. БАОО е  организация, която помага на родители, пристъпили към осиновяване и осиновени хора, издирващи своя произход. Целта на проекта „Да не отхвърлим за втори път едно дете„, е в България да се създаде общност от семейства, осиновили деца и осиновени, които взаимно да се подкрепят и подпомагат. Да излязат от страха, от усещането, че са различни, че са извън обществото, че едва ли не са „дефектни“ по една или друга причина, за да заявят вече гордо: „Да си осиновен е дар! Да осиновиш дете е щастие!“. Все повече родители, осиновили деца и осиновени хора да познават и отстояват правата си. След 60 години тайна на осиновяването родителите в България, осиновили деца, все по-често да не се чувстват различни, изолирани, да могат да говорят спокойно и свободно по темата, да търсят помощ и подкрепа. Много от тях споделят, че откриването на БАОО буквално е променило живота им.“

Номинирал: Бела Чолакова, репортер „168 часа“

Пожелание: „Да постигнат целите си, защото те са прекрасни.Някой ден и в България да си осиновен да се възприема така естествено, както се приема в много западни страни. Да се осъществят нужните промени в Семейния кодекс, така че всеки осиновен да има достъп до своя биологичен произход, поне до информация за наследствени болести. И най-вече –хората да променят отношението си към осиновяването, да пристъпват към него все повече –за да може някой ден да няма деца, настанени в домове, а всяко да е в семейство.”

Проект на Годината 2015

Церемонията Проект на годината се провежда всяка пролет от 2005 година насам.Конкурсът беше обявен за единадесети пореден път в края на декември 2015 г. Той е провокиран от множеството добри проекти, реализирани в България всяка година. Всеки един от тях е дело на отговорни професионалисти и мотивирани хора, вложили много от себе си за успешното му изпълнение.

Конкурсът беше отворен за граждански организации, които през изминалата 2015 г. са изпълнявали проект за подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на хората или на общността в дадено населено място, без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, които те обслужват.

Номинации: До 12 февруари 2016 г. бяха номинирани 42 разнообразни проекта от цялата страна. Четиринадесет от тях се изпълняват в големи градове, седем са реализирани в няколко населени места, шест –в столицата, а други шест –в малки градове и места. Пет проекта са с международно участие, а три се изпълняват на национално ниво. Един от проектите се осъществява в партньорство с 23 организации в десетки населени места. Проектите са представени от граждански организации и партньори, финансиращи организации, членове на екипа, доброволци, училища, детски градини и читалища, фирми, компании и граждани, участвали в дейностите.

Критерии за оценка: Представените проекти се оценяват по резултатите; устойчивост на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места.

Жури: По традиция най-добрите проекти се определят от представители на водещи бизнес компании, медии, дипломати и хора на изкуството. Тази година в журито участват Виолина Маринова, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК; Никола Добрев, Председател на съвета на директорите на КЦМ 2000 Груп; Н. Пр. Аник Ван Калстър, Посланик на Кралство Белгия в България; Севда Шишманова, Програмен , Директор на Българска Национална Телевизия, Манол Пейков, издател и Мирослав Боршош, Изпълнителен директор на Националния дворец на културата.

Наградата Проект на Годината e специално изработена от проф.Георги Чапкънов.

Наградата беше връчена от Н.Пр. Аник ван Калстър, посланик на Белгия в България и Никола Добрев главен изпълнителен директор на компанията „КЦМ 2000“ АД .

Н. Пр. Аник Ван Калстър – Всяка година за мен е радост да чета такива проекти. И винаги приключвам работата си по тях с голяма усмивка. Това стопля сърцето ми. Тази година е дори много по-емоционално. За съжаление миналата седмица моята страна се присъедини към списъка с държавите, които са били атакувани от хора със сърца, изпълнени с омраза и този списък само стана по-дълъг. Тези хора изглежда искат да получат повече внимание. Но аз бях много щастлива да видя, че моя народ излезе на улиците и каза „Няма да позволим на омразата да победи! Искаме да победи любовта! Няма да се поддадем на страха!“ И затова съм щастлива да бъда с вас тази вечер и да ви кажа „Поздравления!“ Защото вие показвате точно обратното. Вече отбелязахте, че вече има дискусия за ролята на Неправителствените организации. Мисля, че тези организации са много важни за обществото. Демокрацията не е само да гласуваме на избори веднъж на четири години. Тя е непрестанен или трябва да бъде непрестанен диалог между гражданите и властта. И ако властите не могат да имат индивидуален подход към отделния човек е много добре да има такива НПО. Неправителствените организации имат също много важна роля да поставят проблемите в дневния ред на обществото.

Вече видяхме два прекрасни примера на сцената тази вечер. И сега ще ви представим третия, който идва логично след втория. Въпреки, че Белгия и България имат много сходства, това е проект, който се отнася за ситуация, която е много различна в нашите две страни. Открих, че тук в България осиновяването не се приема за естествено нещо. Има много въпроси, свързани с него. Дори предразсъдъци. И затова бях много щастлива да видя, че този проект също е отличен с награда. Проект, който помага да се изгради обществено съзнание, но и подпомага родителите, осиновяващи деца и осиновените хора. Също така бях изненадана да науча, че в България е възможно дори когато си осиновил веднъж дете, ако мислиш, че нещата не вървят можеш да прекратиш осиновяването. Всички знаем, че когато събереш заедно хора невинаги е лесно да съжителстват добре. Това се отнася и за родителите и детето – въпреки, че те искат да се справят всеки един от тях има лична история и понякога наистина не е лесно. И тогава е много важно да не останеш сам, там има хора, които да ти помогнат. Поздравления за БАОО!

Никола Добрев – За мен е изключителна чест за трети път да участвам като член на журито в конкурса на Фондация Лале.  Наистина този проект сякаш е продължение на втория, който вече видяхте. Според мен тези два проекта са неразривно свързани. И ако вторият спечелил проект е за нещо конкретно – идеята децата да растат в една по-добра семейна среда, то този проект бърка малко по-дълбоко в раната. Той бърка в раната, която обществото ни, може би от векове или от век гледа на този процес като нещо неестествено, като нещо противочовешко. И в много случаи е еднакво жестоко това общество, както към осиновените деца – тези които се надяват на щастливо семейно бъдеще, така и към тези, които са се нагърбили със задачата да дадат щастие на едно дете. Това е изключително дълбоко, изключително важно, защото ние искаме и хората, които работят в този проект искат да променят ценностната система на нашето общество по отношение на осиновяването и осиновителите. Този проект за мен наистина беше много, много важен и трябва да ви кажа, че рядко срещам такива проекти, които започват и правят стъпки в променяне на ценностната система на нашето общество, която за съжаление трябва да си признаем, че е доста разрушена в последно време. Поздравления за екипа и хората, които са се заели с този проблем. Но мисля, че тук работата ще трябва да продължи много по-мащабно, с много повече привличане на хора, защото сигурно са хиляди тези деца, които чакат бащина и майчина усмивка и хиляди са тези, пък които искат някой да им каже мамо и татко. Този проект има бъдеще и за това именно аз го оцених най-високо. Поздравления за авторите му!

НПО портал

БНТ http://news.bnt.bg/bg/a/fondatsiya-lale-razdade-godishnite-si-nagradi

https://frognews.bg/news_109457/Fondatsiia-LALE-otlichi-proektite-na-godinata-za-2015/

“Малки истории” БНТ   http://bnt.bg/predavanyia/malki-istorii/karma-li-e-da-ba-desh-dostoen-2-04-2016

Back to Top